Somajul tehnic cf OUG32/30 – Tratament in SAGA

Pentru acordarea somajului tehnic, Guvernul a adoptat OUG 32/2020 care aduce o serie de modificari la OUG 30/2020.

Circula online printre specialisti 2 versiuni diferite pt monografia contabila destinata acestor operatiuni.

Pe de o parte avem recomandarile CECCAR (detalii aici: http://www.ceccarbusinessmagazine.ro/monografie-contabila-inregistrarile-specifice-somajului-tehnic-a6186/) care prevad inregistrarea salariilor pe cheltuiala (ct 641), utilizand pentru primirea subventiei contul pt imprumuturi nerambursabile cu caracter de subventie (ct4452) si apoi reluarea lui la venituri din subvenții de exploatare pentru plata personalului(ct 7414), iar pe de alta parte o serie de alti specialisti evita aceasta abordare prin utilizarea contului 4382.

Programul SAGA foloseste in mod implicit cea de-a doua varianta (cea care utilizeaza contul 4382). Daca insa utilizam SAGA si in acelasi timp dorim sa respectam recomandarile CECCAR, iata cum trebuie procedat in SAGA:

Pasul 1. Configurarea conturilor utilizate pentru salarii

In ecranul Administrare/Configurare Salarii facem modificarile conform desenului de mai jos:

Pasul 2. Inregistrarea somajului tehnic in SAGA

In Operatii/State salarii, la nivelul statului de plata la care incepe intrarea in somaj tehnic se da click pe Concedii si apoi pe Concedii de odihna si se adauga perioada de somaj tehnic:

In partea de jos a ecranului avem si cateva butoane care ne pot ajuta sa generam rapid documentele pentru notificarea somajului.

Pasul 3. Validarea Statelor de Salarii (cel pt luna in curs si cel pt luna in care primim indemnizatia)

Contrar asteptarilor, cheltuiala cu salarii nu va fi generata in luna in care intra in somaj, ci in luna imediat urmatoare, logica fiind cea legata de parcursul banilor primiti de la stat si de parcursul obligatiilor declarative (De exemplu: Un angajator incaseaza in mai indemnizatiile pentru luna aprilie, dar ele se vor declara in D112 aferenta lunii mai, care se va depune in luna iunie)

La crearea statului de salarii, dupa validare SAGA va genera notele contabile pe care le putem consulta de la butonul NC. Pe langa eventualele alte salarii calculate obisnuit in luna respectiva, SAGA va genera si notele legate de somajul tehnic. De precizat ca in cazul acestor sume NU se datoreaza si NU se calculeaza contributia CAM de 2.25%

Pasul 3. Incasarea banilor in contul bancar

In Operatii/Jurnal de banca operam inregistrarea primirii sumelor de la AJOFM.

Pasul 4. Reluarea subventiei la venituri

In ecranul Operatii/Articole Contabile vom introduce o nota manuala (iar la tip vom selecta Diverse)

Pasul 5. Plata salariilor se face din statul de plata sau direct (fie din ecranul de Jurnal de banca sau Registru de casa in functie de modalitatea de plata a salariului)

Pasul 6. Plata contributiilor si obligatiile declarative

Pana pe 25 ale lunii urmatoare vom face plata CAS, CASS si impozit si vom depune D112. Declaratia 112 se poate genera cu usurinta din SAGA din statul de salarii:

Pentru mai multe exercitii in SAGA puteti participa la Workshop-ul SAGA online. Detalii si inscrieri aici: https://www.scoaladecontabili.ro/workshop-saga-online/

sau

Puteti opta pentru un Curs Online Autorizat. Detalii si inscrieri aici:https://www.scoaladecontabili.ro/contabilitate-metoda-usoara/