Contributia pentru persoane cu handicap in 2020 – Tratament in SAGA

Potrivit Art 78  din Legea nr. 448/2006:

(2) Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de angajați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați.

(3) Autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care nu angajează persoane cu handicap în condițiile prevăzute la alin. (2), plătesc lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

Pentru exemplificare vom considera o societate care are 54 salariati, toti platiti cu salariul minim pe economie si nu are angajate persoane cu handicap. In conditiile in care de la 1 ianuarie 2020 salariul minim pe economie (pentru pers fara studii superioare) este 2230 lei si conform legii 448/2006 societatea va calcula taxa prevazuta la art 78 alin 2 astfel:

54 salariati * 4% * 2230 lei/salariat = 4817 lei

Aceasta taxa va trebui declarata in declaratia 100 si platita pana pe ziua de 25 a lunii urmatoare.

Pentru a simula in SAGA aceasta speta, am importat un fisier XML in SAGA si am populat ecranul de salariati cu 54 angajati:

Apoi am mers in ecranul din meniul Operatii/State de plata salarii si am generat statul de plata pentru luna ianuarie 2020:

Dupa validare am consultat nota contabila si am observat ca SAGA a efectuat corect inregistrarea taxei de platit cf legii 448/2006:

Pentru a vedea modul in care SAGA genereaza automat aceasta suma in declaratia 100, accesam ecranul „Inchidere luna” din meniul „Operatii” si dam clic pe butonul „Actualizare date”.

Suma este evidentiata in declaratie in dreptul creantei fiscale 815 – Varsaminte de la persoane juridice pentu pers cu handicap neincadrate

Generarea declaratiei finale se face accesand butonul „Generare PDF”. Astfel:

Pentru mai multe exercitii si insusirea rapida a cunostintelor de contabilitate cu ajutorul programului SAGA accesati cursul nostru online cu 39 lectii video: https://www.scoaladecontabili.ro/workshop-saga-online/