Majorarea de capital social – Exemplu in SAGA

Majorarea de capital social nu este o operatiune uzuala, des intalnita. Cele mai multe societati comerciale nu isi majoreaza niciodata capitalul social. Probabil, din acest motiv nici SAGA nu are o operatiune dedicata pentru asa ceva.

Totusi, sunt anumite elemente de care trebuie sa tinem seama, pentru o opera corect cu programul post majorare capital.

Din punct de vedere contabil, notele privind majorarea de capital social le vom inregistra ca operatiuni manuale in ecranul din meniul Operatii==>Articole Contabile. Trebuie sa avem grija ca nota contabila aferenta varsarii efective a capitalului social sa fie incadrata la tip „Banca”

De asemenea, dupa efectuarea notelor contabile este necesar sa actualizam valoarea noului capital social in meniul Administrare ==> Configurare Societati

Aparent am terminat, nu?? Ei bine … NUU! :))) Ar fi fost foarte bine ca inaintea acestor modificari sa facem un backup al acestei societati, deoarece daca listam acum documente din trecut (cand era capitalul social mai mic) acestea vor avea inscrise un capital social mai mare (ceea ce este incorect). Corect ar fi sa avem noul capital social inscris doar pe documentele post-majorare.

Backup-ul poate fi realizat din meniul Administrare ==> Intretinere Baze de Date

Mai multe exercitii practice poti invata la Workshop-ul de SAGA desfasurat in Bucuresti si in tara.

Detalii aici https://www.scoaladecontabili.ro/workshop-saga-intensiv/

Sau poti alege cursuri complete de contabilitate, autorizate ANC, detalii aici: https://www.scoaladecontabili.ro/contabilitate-metoda-usoara/