Achizitie, modernizare, amortizare si cedare imobilizari corporale – Tratament in SAGA

Imobilizarile corporale sunt active care:

a) sunt detinute de o persoana juridica pentru a fi utilizate in productia proprie de bunuri sau prestarea de servicii, pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative;

b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade mai mari de un an; si

c) au valoare mai mare decat limita prevazuta de reglementarile legale in vigoare.

Imobilizarile corporale cuprind terenuri, constructii, instalatii tehnice si masini, alte instalatii, utilaje si mobilier, avansuri si imobilizari corporale in curs de executie.

Sa presupunem urmatoarea situatie:

Societatea Alfa Join Consulting SRL cumpara un utilaj pentru productie publicitara in suma de 12000 lei +TVA cu factura 18978 din 16.01.2018 de la Print Activ SRL. Durata previzionata de utilizare este de 5 ani. Utilajul este pus in functiune pe 23.02.2018. Pe 4 august 2018, societatea decide modernizarea utilajului si achizitioneaza de la Print Activ SRL serviciile de modernizare a echipamentului cu fact 19998 din 04.08.2018 in suma de 3500 lei + TVA. Pe 16 decembrie 2018 societatea vinde utilajul la pretul de 11500 lei + TVA catre firma AB House SRL. Sa se inregistreze in SAGA operatiunile de achizitie, modernizare, amortizare si scoatere din gestiune a utilajului.

Achizitia imobilizarii corporale

In SAGA intram in meniul Operatii=>Intrari si dam click pe butonul Adaug. Introducem nr. documentului de intrare, denumirea furnizorului si apoi suntem invitati sa cream acest furnizor:

Este important ca in ecranul de furnizori sa introducem contul 404 in loc de 401, fiind vorba de furnizori de imobilizari. Desigur, vom crea un analitic pentru acesta:

Dupa salvarea datelor furnizorului ne intoarcem in ecranul de intrari unde vom continua in partea de jos a ecranului selectand tipul „Nedefinit”, scriem denumirea activului cumparat si completam datele din factura furnizorului (cantitate, pret, valoare, TVA). Este important sa scriem corect contul alocat acestei intrari, in cazul de fata 2131.

In momentul salvarii si validarii suntem intrebati daca dorim inregistrarea in ecranul de imobilizari. Vom da click pe Yes in acest dialog.

Inregistrarea Imobilizarii

In ecranul de imobilizari SAGA precompleteaza anumite campuri, dar mai sunt si informatii pe care trebuie sa le introducem manual.

Vom introduce durata amortizarii (in luni), in cazul de fata 60 luni (5 ani), precum si conturile folosite pentru inregistrarea imobilizarii, a amortizarii, precum si a cheltuielii cu amortizarea, respectiv conturioe 2131, 2813 si 6811.

In mod normal, daca achizitia s-a facut in ianuarie, SAGA presupune ca tot atunci s-a si pus in functiune utilajul si va incepe sa calculeze amortizare inca din februarie. Pentru ca in problema se specifica faptul ca punerea in functiune are loc in 23 februarie, amortizarea va trebui sa inceapa din luna martie. Din acest motiv este imperios necesar sa stipulam aceste conditii in ecranul de imobilizari unde vom introduce 2 operatiuni: una de suspendare si una de reactivare. Cea de suspendare va opri SAGA sa calculeze orice amortizare pana cand are loc reactivarea.

Amortizarea Lunara

Inregistrarea amortizarii lunare o putem vedea dupa ce validam in fiecare luna in meniul Operatii=>Inchidere Luna=>Inregistrare Amortizare Imobilizari (vom da click pe butonul NC)

Modernizarea utilajului

In luna august inregistram factura de la Print Activ SRL in acelasi mod ca si intrarea precedenta, doar ca de data aceasta selectam alt cont:

Dupa validare, mergem in ecranul de Imobilizari, in tabul al doilea si adaugam linia cu modernizarea:

Validam si apoi incorporam suma reprezentand modernizarea in valoarea mijlocului fix, direct din Operatii contabile introducand manual nota contabila:

In ecranul Imobilizari dam click pe Calculeaza si vom observa schimbarea cotei de amortizare lunara incepand cu luna septembrie.

Vanzarea Utilajului

Ultima operatie descrisa in problema este vanzarea utilajului in luna decembrie.

Pentru operatiunea de vanzare in sine, vom emite o factura fiscala din ecranul iesiri. In partea de detalii din factura vom merge pe tipul „Nedefinit”, iar la cont vom inscrie contul 7583.

Foarte important este ca in ecranul Clienti sa selectam contul 461 pentru clientul AB House SRL

Dupa validare nota contabila de vanzare a utilajului se prezinta astfel:

Ramane acum sa scoatem din gestiune utilajul. Vom intra in ecranul de imobilizari si in tabul al doilea vom introduce o linie noua: vanzare utilaj. Dupa validare, putem consulta nota contabila creata dand click pe butonul „NC”

Mai multe exercitii practice poti invata la Workshop-ul de SAGA desfasurat in Bucuresti si in tara. Detalii aici https://www.scoaladecontabili.ro/workshop-saga-intensiv/

Sau poti alege cursuri complete de contabilitate, autorizate ANC, detalii aici: https://www.scoaladecontabili.ro/contabilitate-metoda-usoara/